VPRAŠANJA O KLIMATSKIH NAPRAVAH

Pokličite nas:

051 439 370

Vprašanja o klimatskih napravah

Odgovori na najbolj pogosta vprašanja o klimatskih napravah, solarnih sistemih, toplotnih črpalkah, ...

 • Kako deluje klimatska naprava?
 • Kako preprosta je uporaba klimatske naprave?
 • Kako se da varčevati z energijo pri uporabi klimatske naprave?
 • Ali je kvaliteta zraka slabša zaradi uporabe klimatske naprave?
 • Kako glasna je klimatska naprava?
 • Kako z uporabo klimatske naprave skrbimo za okolje?
 • Ali klimatska naprava res širi bolezen?
 • Ali je možna uporaba klimatske naprave celo leto?
 • Ali klimatske naprave res škodujejo zdravju?
 • Ali je možna uporaba klimatske naprave tudi pozimi?
 • Katere so prednosti inverterskih klima naprav?
 • Kako deluje sistem na sončno energijo?

1. Kako deluje klimatska naprava?

Klimatska naprava deluje na podoben način kot hladilnik. Sistem temelji na uporabi hladiva, ki kroži v sklenjenem krogu znotraj klimatske naprave, vsrka toploto v prostoru in jo prenese ven.

2. Kako preprosta je uporaba klimatske naprave?

Klimatska naprava je opremljena z infrardečim daljinskim upravljavcem, zaradi katerega je vsakdanja uporaba lažja. S kompaktno in ergonomično obliko daljinski upravljavec zagotavlja udobno uporabo. Moderna oblika dopolnjuje visoko tehnologijo in daljinski upravljavec doseže do 8 m, ponuja veliko funkcij, uporaba pa je preprosta. S temi daljinskimi upravljavci lahko uporabnik izbira način delovanja (gretje-hlajenje-sušenje), nastavitev želene temperature, hitrost ventilatorja in celo načrtovanje programov naprednih funkcij kot so:

 • Varčno (nočno) delovanje. Ta način prilagodi temperaturo za idealni nočni počitek in varčuje energijo. V načinu hlajenja in gretja je mogoče samodejno nastaviti 3 različne vrednosti temperature. Poraba energije se zmanjša za 7% na stopinjo, kar predstavlja precejšnjo varčnost.
 • »Način Čutim«. Ta novost omogoča prenos nastavljene vrednosti temperature za boljši nadzor temperature.
 • Programiranje. Mikroprocesor klimatske naprave omogoča odlično uporabo. Timer omogoča, da se naprava ob določenem času sama vklopi ali izklopi in ko je potrebno, tudi varčuje z energijo.

3. Kako se da varčevati z energijo pri uporabi klimatske naprave?

Razred A energija
Zaradi uporabe termodinamične tehnologije pri sistemih klimatskih naprav je mogoče črpati naravne kalorije iz zraka in tal. Ob udobju, ki ga ponujajo klimatske naprave, zlasti poleti pripomore k zelo varčevanju energije. Za potrditev teh tez je napravil veliko raziskav v sodelovanju s tehničnimi inženirji in oblikovalci, izdelovalci sestavnih delov in dobavitelji energije. Raziskave so potekale na treh različnih področjih v hiši s površino 100 m2, z vsemi vrstami toplotnih sistemov.

V primeru ogrevanja boste s klimatsko napravo v povprečju prihranili:
 • 50 % v primerjavi z električnim toplotnim sistemom,
 • 35 % v primerjavi z oljnim toplotnim sistemom,
 • 8 % v primerjavi s plinsko pečjo.

4. Ali je kvaliteta zraka slabša zaradi uporabe klimatske naprave?

Dandanes je tehnologija tako napredna, da klimatske naprave ne le nastavijo želeno temperaturo, ampak tudi zmanjšajo vlažnost zraka. Nadziranje kvalitete zraka pomeni tudi odstranjevanje neprijetnih vonjav, zmanjševanje statične elektrike in preprečevanje nastajanja prahu. Vse to pripomore k boljši kvaliteti zraka, ki ga dihamo vsak dan, in tako tudi poskrbimo za boljše zdravje. Kvaliteta zraka je zato ena poglavitnih skrbi in njihovi inženirji razvijajo zelo učinkovite sisteme, ki jih vgradijo v klimatske naprave.

5. Kako glasna je klimatska naprava?

Trenutno je njihova glasnost enaka glasnosti mikroračunalnikov. Če živite v hrupnem in onesnaženem okolju, vam klimatska naprava omogoča, da imate okna ves čas zaprta. Kvaliteta zraka pomeni tudi tišino. Klimatska naprava se je pri doseganju nižje glasnosti osredotočil tudi na izbiro čimbolj tihih sestavnih delov (ventilatorji, aerodinamična oblika).

6. Kako z uporabo klimatske naprave skrbimo za okolje?

Vsi izdelki imajo znak CE. Klimatska naprava je vključen v Eurovent, evropski program certificiranja. Vse klimatske naprave so polnjene z okolju prijaznima plinoma R-407C ali R-410A, ki ne vsebujeta ozonu škodljivih snovi (delno halogeniranih klorofluoroogljikovodikov).

7. Kako klimatska naprava vpliva na naše zdravje?

Klimatizacija zrak ne le ohlaja ampak ga tudi čisti. Zaradi prefinjenih filtrirnih sistemov klimatske naprave odstranjujejo cigaretni dim, cvetni prah in ostale delce v zraku, ki pogosto povzročajo alergije in težave z dihanjem. Klimatska naprava filtrira zrak in tako ujame bakterije in umazane delce. Zmanjša količino prahu na tleh in pohištvu, čisti zrak in posledično pripomore k bolj zdravemu življenju.

8. Ali je možna uporaba klimatske naprave celo leto?

S posebnim sistemom “Toplotne črpalke“ (TČ) bo klimatska naprava uporabna vse leto, namestitev sistema pa stane le dodatnih 10% cene. Ima dve funkciji; poleti zrak ohlaja, pozimi pa segreva. Dolgoročna uporaba pokaže, da je uporaba sistema TČ zelo ekonomična.

9. Ali klimatske naprave res škodujejo zdravju?

Zelo vroči dnevi škodijo zdravju. V boju proti toploti naše telo kri usmeri v kožo, naše mišice in ožilje pa zato prejmejo manj krvi. Posledica so omotičnost, utrujenost, znižana aktivnost, še posebej pri otrocih in starejših ljudeh. V nasprotju s tem bo individualna klimatska naprava, ki jo namesti in vzdržuje strokovnjak, opazno izboljšala vaše zdravje: večja kvaliteta zraka, večja odpornost proti stresu in manjša utrujenost.

10. Ali je možna uporaba klimatske naprave tudi pozimi?

Heat Pump sistem je popolnoma zanesljiv sistem za ogrevanje. Pozimi lahko s sistemom “Toplotne črpalke (TČ)“ ogrevate vaš dom prav tako kot z navadnim sistemom. Prednost sistema TČ je čistejši zrak in enakomerna razporeditev toplote.

11. Katere so prednosti inverterskih klima naprav?

Inverterski način prilagajanja števila obratov kompresorja ima številne prednosti, predvsem zaradi prilagodljivosti in udobja, doseganja želene temperature v zelo kratkem času, tihega delovanja, optimalnega nastavljanja temperature in seveda varčnosti. Najnovejša klima DC inverter tehnologija in uporaba okolju prijaznega hladilnega plina R410A, sta garancija za visoko učinkovitost, ki celo presega zahteve za uvrstitev v energetski razred A. Sistem lahko deluje v načinu gretja ali hlajenja v razponu od 46°C do -15°C. Je izjemno prilagodljiv ter daje uporabniku možnost, da temperaturo prostora obdrži na enaki ravni ves čas delovanja. Zaradi manjših obremenitev in visoko zmogljive mikroprocesorske avtomatike, se poleg zmanjšanja porabe energije, močno podaljša življenjska doba kompresorja, ki je vitalni del klimatske naprave oziroma toplotne črpalke. Hitro doseganje nastavljene temperature DC inverter začne delovati z maksimalno hitrostjo, da čim hitreje doseže nastavljeno temperaturo. Ko je želena temperatura dosežena, inverter hitrost zmanjša in prilagodi potrebni zmogljivosti.

12. Kako deluje sistem na sončno energijo?

Sistem sončna energija
Sončni kolektor pretvori svetlobo (kratkovalovno elektromagnetno valovanje), ki prodre skozi steklo, v toploto. Kovinska (absorbcijska) plošča, absorbira sončne žarke in jih pretvarja v toploto. Le-ta se prevaja naprej v cevi, ki vsebujejo termo-vektorsko tekočino. Ta tekočina preko prenosnika toplote prenese toploto na drugo tekočino, ki se nahaja v rezervoarju (sistem z dvojnim cevjem). Tako ohlajena tekočina teče skozi zadnji del cevja, medtem ko segreta higienična voda teče proti vrhu rezervoarja. Voda se v rezervoarju v skladu z gostoto in temperaturo razsloji: topla voda se dvigne proti vrhu, hladna voda pa ostane na dnu. V večini termalnih sončnih sistemov je termo-vektorska tekočina, mešanica tekočine proti zmrzovanju (glikol oz. antifriz) ter vode.Tako sta tekočina in sanitarna voda vedno ločeni. Sledeča shema prikazuje komplet za integracijo gretja ter segrevanje sanitarne vode. V tem primeru je to enota s prisilnim obtokom. Vgrajen ima cirkulator, ki črpa tekočino po cevju sončnega kolektorja. Cirkulator nadzoruje elektronski upravljalec, ki je priključen na temperaturno tipalo. Obstajajo tudi drugačni sistemi, ki npr. uporabljajo naravno cirkulacijo, kjer se tekočina, ko je segreta, dvigne do cevja kotla, ki je postavljen nad kolektor. V tem primeru sistem nima cirkulacijske črpalke, kotel pa stoji zunaj, neposredno nad kolektorjem.